Somun Anahtarı Çeşitleri Ve Kullanım Şekilleri

Somun anahtarları genellikle somun ya da cıvata gibi dönen bağlantı elemanlarını döndürmek ya da dönmelerini engellemek için kullanılan, tork uygulanırken kavrama ve mekanik yarar sağlamak için kullanılan bir alettir. Yüksek kaliteli anahtarlarda genellikle krom-vanadyum alaşımlı takım çeliği kullanılır ve dövme yapılır.

Korozyon direnci sağlamak ve temizleme kolaylığı için genellikle krom kaplamadırlar. Kerpeten ve pense gibi aletler genellikle anahtar olarak kabul görmezler ancak bunlar içerisinde yer alan tesisatçı somun anahtarları ve mole somun anahtarları istisnadır.

Anahtarlar Nasıl Doğru Kullanılır?

Somun anahtarı olmayan bir takım çantası hayal etmek gerçekten çok zor. İster çift uçlu ister ayarlanabilir olsun, her birinin kendi tasarımına uygun bir faydası mutlaka olan çeşitli anahtarlardan bahsetmek mümkündür. Genellikle nesneleri kavramak ve bağlantı elemanlarını döndürmek için kullanılan anahtarların büyük çoğunluğu manuel olarak çalışır. Bu nedenle bu aletleri kullanan biri ne tür bir anahtara sahip olduğunu ve nasıl kullanılacağını bilmelidir.

En yaygın anahtar türlerinden bazılarına dair ipuçlarına, makalenin devamında ulaşabilirsiniz.

Ayarlanabilir Anahtar: Kullanımı kolay bir anahtar türü olan ayarlanabilir anahtarların çok sayıda uygulama alanı vardır. Ayarlanabilir çeneyi hareket ettirmek için başparmağın anahtar üzerinde yer alan dişli üzerine konumlandırılması ve ileri hareket ettirilmesi gerekir. Bu hareket, iki çene arasındaki mesafeyi arttırarak daha büyük somunları kavramaya olanak tanır. Sabit çenenin bağlantı elemanının etrafında sabitlenmesi ve dişliyi, hareketli çene bağlantı elemanını sıkıca kavrayana kadar geri doğru çevirmek önemlidir.

Kurbağacık: Kaydırma işlemi için yapılması gereken ayarlanabilir topuzun başparmak kullanılarak tutamağa doğru kaydırılmasıdır. Çeneleri genişleyen kurbağacık bu sayede somun veya cıvata etrafına yerleştirilebilir. Sıkmak için de tam tersi yönde kaydırılmalıdır. Çeneyi açarak somunu serbest bırakmak için topuz başparmakla çeneye doğru kaydırılmalıdır. Farklı amaçlar için kullanılabilen kurbağacık, farklı tipte bağlantı elemanlarında çalışmaya uygundur.

Otomatik Ayarlanabilir Anahtar: Geniş kullanım alanına sahip olan otomatik ayarlanabilir anahtarın çenelerini genişletmek için genellikle sap kısmının ince yüzeyinde yer alan düğmeye basmak gerekir. Harici bir enerji kaynağı ile çalışan çeneler mümkün olduğu kadar geniş açılacaktır. Sonrasında anahtar çeneleri bağlantı elemanının çevresine yerleştirilip tekrar düğmeye basılır ve çeneler otomatik olarak kapanır. Genellikle tesisatçılar tarafından boru bağlantı parçaları için kullanılırlar.

Anahtar Çeşitleri Aşağıda farklı anahtar türleri bulunmaktadır:

  • Açık ağız veya tek ağız anahtar
  • Çift ağız anahtar
  • Yıldız anahtar
  • Lokma anahtarı
  • Geçme anahtar
  • Kombine anahtar
  • Çengel Anahtar
  • Ayarlanabilir anahtar
  • “T” Lokma anahtarı
  • Manyetik anahtar
  • Alyan anahtarı
  • Pin yüzlü ayarlanabilir anahtar
  1. Açık Ağız Anahtar: Ucu açık olan anahtarlar, somun ve cıvata başlarının sabitlenmesi, sıkılması ve gevşetilmesini sağlar. Tek uçlu anahtar olarak da bilinen açık ağız anahtarlar, çeneleri arasındaki fark ile sınıflandırılırlar ve seçim kullanılacak cıvata ya da somun boyutuna göre belirlenir.
  2. Çift Ağızlı Anahtar: Çift ağızlı anahtarların her iki ucu cıvata ve somunları kavramak için açıktır ve her iki uç gövdeye 15-30 derecelik açıya sahiptir. Aynı zamanda en yaygın kullanılan anahtarlardır.
  3. Yıldız Anahtar: Yıldız anahtarların bir ya da iki ucu da somun ve cıvataları sıkıp gevşetmek için yuvarlak şekillidir ve bu halkalar birbirinin zıt yönünde bükülürler. Halkaların içinde, somun ve cıvataları kolayca kavrayabilmesi için altı uçlu çıkıntılı dişler bulunur. Bu sayede bağlantı bileşenini her tarafından kavrayarak kayma yapmaz. Uçları bükülmemiş bazı yıldız anahtarlar da vardır.
  4. Lokma Anahtarı: Bu tip anahtarlar silindir benzeri bir şekle sahiptir ve ucunda kare bir delik vardır. Diğer uçlarında yıldız anahtarda olduğu gibi somun-cıvata boyutunda dışa dönük yivler bulunur. Kare şeklindeki delikte, yine kare şeklindeki lokma anahtar kolu sabitlenmiştir. Uygulama alanının dar olduğu alanlarda yıldız anahtarın yerine kullanılırlar. Ayrıca somunların tork anahtarı ile ölçülerek sıkılması icap eden uygulamalarda da kullanılırlar. Takımlar halinde küçük ve büyük boyutlarda üretilen lokma anahtarlarla birlikte farklı uygulama alanları için farklı tipte lokma anahtarı kolları da sağlanmaktadır.
  5. Geçme Anahtar: Genellikle bujileri sökmek için kullanılan geçme anahtarlar, genellikle çelik borulardan üretilir. Üretim işlemi esnasında çelik borudan preslenmiş, somuna uyan altıgen yıldız tipi bir kafaya sahiplerdir.
  6. Kombine Anahtar: Bir ucu açık, diğer ucu yıldız olan anahtarın her iki ucu da eşit büyüklüktedir. Somun ve cıvatalara daha iyi erişmek için iki ucu genellikle mile 15 derecelik bir açıya sahiptir. Tek bir anahtar ile iki anahtarın işlevine sahiptir.
  7. Çengel Anahtarı: Çevresinde delik olmayan somunlar için üretilmiştir. Üzerinde anahtarın yerleşebileceği bir yüzey olmayan somun ve cıvataları, anahtar üzerindeki pim aracılığı ile sabitleme, sıkma ve açma işlemleri yapılabilir.
  8. Kurbağacık: Kurbağacık tipi anahtarlar, farklı vida ve cıvata çeşitlerini takmak için kullanılabilirler. Bu sayede kullanıcıyı farklı boyut tipleri için farklı anahtar bulundurma ve taşıma zorunluluğundan kurtarırlar. Bazı durumlarda somun ya da cıvataya sıkıca kilitlenememeleri nedeniyle kullanım zorlukları yaşanabilir. Bu küçük dezavantajın yanı sıra, alet kutusunda bulundurmak gereken kullanışlı aletlerdir
  9. “T” Lokma Anahtarı: Lokma anahtarı ile neredeyse aynı olan “T” lokma anahtarın üstte sabit bir kolu, altta ise bir ucu vardır. Bu uçlar farklı boyutlarda üretilirler ve derin boşluklarda kullanıma uygundurlar.
  10. Manyetik Anahtarı: Bir grupta yer alan anahtarlar küçük boyutlu ve tek uçlu anahtarlardır. Küçük somun ve cıvataları sıkmak veya gevşetmek için farklı boyutlardaki anahtarlar birbirine bağlanır.
  11. Alyan Anahtarı: Günlük hayatta çok sık kullanılan Alyan anahtarlar, 90 derecelik açıyla bükülmüş altıgen çelik bir çubuktur. Üst tarafında altıgen bir delik olan cıvataları, yüzeyle aynı seviyede tutarken sıkma işlevini yerine getirirler. Genellikle farklı boyutlara sahip setler halinde satılırlar.
  12. Pim Yüzü Ayarlanabilir: Anahtar İki ayağın perçin ile birleştirilmesi ile üretilen bu tip anahtarlar genellikle saatçilerde, saatlerin arka kapağını açmak gibi görevlerde kullanılır. Her iki ayak arasındaki mesafe farklı ölçülere uyması için genişletilip daraltılabilir özelliktedir.

Somun Anahtarı Fiyatları 

Somun anahtarı türlerine göre çeşitli fiyat aralıklarına sahiptirler. Atlasfor olarak size, en ekonomik ve en iyi fiyat garantisini sunmaktadır. Ürünler için en güncel ve ekonomik fiyatları alabilmeniz için, iletişim kategorinde bulunan, telefon, whatsapp ve mail hatlarından, ayrıca iletişim sekmesinde bulunan ürün iletişim formu üzerinden daima hizmetinizdeyiz.

Anahtar Çeşitleri Ve Kullanım Şekilleri

Temelde bağlantı elemanlarını sıkmak ve gevşetmek üzere tasarlanmış olan anahtarlar, yaptığınız işi basitleştirmek adına önemli yardımcılardır. Farklı durumlar için üretilmiş farklı türde anahtarlar vardır ve bu makalede 33 farklı anahtar türüne ait detayları sizinle paylaşmaya çalışacağız.

Anahtar Çeşitleri Stil ve işlevleri bakımından birbirinden ayrı 33 anahtar türünden bahsetmek mümkündür;

  1. Ayarlanabilir Anahtar: Hareketli bir çeneye sahip açık uçlu bir anahtar olan ayarlanabilir anahtar, geleneksel bir anahtarın ölçü kısıtlamalarından bağımsız olarak pek çok boyut bağlantı elemanında uygulama alanı bulur. Yaygın olarak kurbağacık olarak adlandırılan ayarlı anahtar, döndükçe çeneyi açan ve kapatan gömülü bir spiral vidaya sahiptir ve hemen her endüstride oldukça popüler bir türdür.
  2. Kombine Anahtar: Bir ucu açık diğer ucu hilal şeklinde olan kombine anahtarın kapalı tarafı ile zor somunların gevşetilmesi, açık uç ise hızlı bir şekilde sökülmesini sağlar. Soket anahtarlar gibi kombine anahtarlar da her somun ölçüsü için farklı boyutta üretilir.
  3. Açık Ağız Anahtar: En yaygın türlerden biri olan açık ağız anahtarın biri diğerinden büyük olan iki tane U şekilli ucu vardır. Açık ağızları hedef somuna dikey ya da yatay takılmalarına izin verdiğinden ulaşılması zor somun ve cıvatalarda kullanılırlar.
  4. Cırcır Anahtarı: Açık ağız, yıldız ve kombinasyon anahtar gibi cırcır anahtarların da içinde cırcır mekanizması bulunan en az bir ucu bulunur. Anahtar herhangi bir engelle karşılaşıldığında bağlantıyı hiç kesmeden kol konumunu değiştirmeye izin verdiği için dar alanlarda kullanım için çok uygundur.
  5. Kısa İngiliz Anahtarı: Kısa gövdeli olarak da anılan kısa İngiliz anahtarı, kombine anahtarın kısasıdır. Bu durum dar alanlara sığmasına olanak tanır. Yeni sürümlerinde ayrıca hassas kullanım için gereken açıyı sağlayan bir menteşe bulunur.
  6. Somun Anahtarı: Tutacağı olmayan somun anahtarının sahip olduğu tekli kafa bir cırcır sapına takılabilir şekilde tasarlanmıştır ve bu tasarım gerçekten sıkı alanlara sığmasına olanak tanır.
  7. Lavabo Anahtarı: Lavabolarda kullanılan somun ve hortumlarda kullanılan bu tuhaf anahtar, kavisli ve tırtıklı bir çene ile biten T şeklinde bir sapa sahiptir.
  8. Boru Anahtarı: Boru ve boru birimlerini sabitlemek ya da sökmek için kullanılan boru anahtarı, sert çelikten dövülerek yapılan bir çeneye sahiptir. Hareketli çenede düz dişler kesiktir ve sabit çenede oluklu bir plaka bulunur.
  9. Alyen Anahtar: L şeklinde bükülmüş altıgen bir çubuktan oluşan Alyen anahtar, bazen bu şekli nedeniyle altıgen anahtar olarak da adlandırılır.
  10. Torx Anahtar: Yıldız başlı anahtar olarak da adlandırılan torx anahtar, belirli cıvata ve vidaların yıldız şeklindeki başlarına uyacak şekilde tasarlanmıştır.
  11. Kayış Anahtarı: Kayış anahtarı, standart herhangi bir anahtarın kavrayabileceği düz bir yüzeye sahip olmayan öğeleri sıkma ve gevşetme görevlerinde kullanılan özel bir anahtardır.
  12. Zincir Anahtar: Boru ve daha büyük çapa sahip yuvarlak parçaları sabitlemek ya da sökmek için kullanılırlar. Parça anahtarla tutularak döndürülür. Perçinle birleştirilen ve ağzında kesikler olan bir plaka takılır. Zincir parçayı çok güçlü bir şekilde döndürür.
  13. Lokma Anahtarı: Lokma anahtarı, anahtarı bağlantı elemanından çıkarmadan somun ve cıvataları hızlı bir şekilde sıkıp gevşetmeye izin veren bir mandallama mekanizmasına sahiptir.
  14. Tork Anahtarı: Aşırı sıkmadan belirli bir tork sağlayacak şekilde tasarlanan ve sağladığı tork kalibre edilebilen tork anahtarının manuel ve dijital türleri vardır.
  15. Yağ Filtresi Anahtarı: Otomotiv sektöründe farklı markalara özel tasarlanan yağ filtresi anahtarının zincir kayış, metal kayış, pençe ve lokma tipi olmak üzere dört farklı türü bulunur.
  16. Darbeli Anahtar: Akülü matkaba çok benzeyen darbeli anahtarın akülü tipinde şarj edilebilir piller ve havalı tipinde ise hava kompresörü bulunur.
  17. Pedal Anahtarı: Genellikle pedal onarımlarında kullanılan pedal anahtarı, bir ya da iki U şeklinde girintili ve yuvarlak bir uca sahiptir.
  18. İngiliz Anahtarı: Düz çeneleri ve yuvarlak bir tutamağı olan eski bir ayarlanabilir anahtar türüdür.
  19. Pense Anahtarı: Düz kenarlı açılabilen çenelerin her biri bir cıvata ile sap kısmına bağlı olan pens anahtarının üst çenesinde yer alan açıklığın iki ya da daha fazla konum arasında kayarak anahtarın farklı kafa boyutlarına uymasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.
  20. Tesisatçı Anahtarı: Çeşitli boru bağlantı parçalarına uyacak şekilde ayarlanabilir altıgen çenelere sahiptir ve tasarım olarak pense anahtarlarına benzer.
  21. Kılavuz Anahtarı: Somun üzerindekiler gibi dişi dişleri kesmek için kullanılan kılavuzların kare tahrikine uygundur. Şeklen T şeklinde ya da bağlantı yuvası ortada olacak şekilde çift kollu bir çubuk olabilir.
  22. Spud Anahtarı: Yaygın kullanımı olmayan bu eski aletin açık uçlu anahtarın karşı ucunda borulardaki delikleri hizalamaya yarayan sivri bir uç vardır.
  23. Alligator Anahtar: Timsahlardan ilham alınarak tasarlanan bu anahtarın üst çenesi tırtıklı diğeri ise pürüzsüzdür. Sapı sivri bir dişe benzer ve kare şeklindeki kafalar için üretildiklerinden yaygın kullanımları yoktur.
  24. Musluk Anahtarı: Kavisli ve tırtıklı bir çeneye ve T şeklinde bir sapa sahiptir. Lavabo ve klozetlerin altındaki başlıkları sıkmak ve gevşetmek için kullanılır.
  25. Zırhlı Anahtar: Zırhlı ya da tek parçalı anahtar C şekillidir. Ayrıca tırtıklı bir kafa ve cırcır kolunu takmaya olanak tanıyan kare bir yuvaya sahiptir. Genellikle silah tamir ve bakımında kullanılır.
  26. Dambıl Anahtar: Sadece bisiklet tamir işlerinde kullanılan bu anahtar türünün her iki tarafında farklı boyuta sahip iki kutu şeklinde uç bulunur.
  27. Kare Delikli Lokma Anahtar: Vurmalı çalgıların ayarlanmasında kullanılır ve düzleştirilmiş bir tutamak içeren T şeklindedir.
  28. Tıpa Anahtarı: Farklı tarzlarda üretilen tıpa anahtarları lokma tarzı anahtarlardır. Bir varil ya da tambur üzerindeki plastik ya da metal kapağı çıkarmak için özel olarak tasarlanmıştır.
  29. Fan Kavrama Anahtarı: Düz kavramaya sahip bu anahtar tipinin bir ucunda U şeklinde bir açıklık bulunur. Araba fan kavramalarını çıkarmak için tasarlanmıştır.
  30. Çekiç Anahtarı: Uygulama esnasında daha fazla kuvvet iletmek için çekiçle vurulmasını sağlayan ucu kısa, kalın bir anahtardır.
  31. Koni Anahtarı: Şeklen açık uçlu anahtarın inceltilmiş ya da preslenmiş haline benzer. Genellikle bisikletler ya da çamaşır makinesi ayaklarında kullanılırlar. Bazı durumlarda çok dar alanlarda açık uçlu anahtarın yerine de kullanılabilirler.
  32. Gergi Anahtarı: Herkesin hayatında en az bir defa gördüğü ama adını hiç bilmediği bir anahtar türüdür. Genellikle kilit açma işlerinde kullanılırlar ve çok çeşitli tasarım ve özelliklerde üretilirler.
  33. Tel Anahtarı: Küçük bir anahtar olan akort anahtarının bir ucunda telin etrafına oturan bir yuva ve diğer ucunda somunun etrafına oturan bir tahrik kafası vardır.
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: EN
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.